09 oktober 2007

Erindringer fra Måløv.

Da vi fik vort første barn i 1968, fandtes der ingen vuggestue i Måløv, pasningen foregik privat hos en dagplejemoder ansat af kommunen. Sundhedsplejersken, fru Skalborg-Nielsen, kom på besøg dagen efter at man kom hjem fra fødeklinikken, hvor man havde tilbragt 5-6 dage. Dengang var barselsorloven på 2½ måned, hvis man arbejdede, til den dag man fødte; heldigvis er forholdene for børnefamilier væsentligt forbedret idag! Hvis man valgte at blive hjemmei længere tid, måtte man selv klare det økonomisk. Da vore døtre skulle i børnehave, fandtes der kun den lille 3/4 tids børnehave på Liljevangsvej. Betingelsen for at få plads var, at moderen skulle have arbejde mindst 21 timer om ugen.

Vi var i stand til at arrangere, at jeg ikke arbejdede fuldtids i alle de år med 2 døtre med 14 måneders mellemrum. Vi kunne glæde os over alle de aktiviteter, vi småbørnsforældre kunne benytte os af. Gymnastik med blandt andre Anna-Lise Dam og småbørnssvømning med Erna Blomberg. Vi brugte biblioteket, som var flyttet fra lejligheden på adressen Måløv Hovedgade til Kratvej 1 med masser af plads - syntes vi dengang. Muligheder for friluftsliv på "Prærien", området blev kaldet sådan efter en temauge Måløv Skole havde holdt om indianere. Nu er området blevet bebygget, og tilbage ligger kun søerne, som vore børn fiskede i og løb på skøjter.

Marie Louise Lindsborg, organist ved Måløv Kirke, legede sang og musik ind i børnene i sine timer med musikalsk legestue fra børnehaveklassen. Senere startede vore døtre i Måløv Kirkes børne-og ungdomskor, det var en fin indføring i en musikalsk verden, som ikke blev højt prioriteret på Måløv Skole dengang. Pigerne fik lange grå nederdele og blå tørklæder til deres optræden ved diverse kirkekoncerter, og både de og drengene fik endvidere ens hvide t-shirts, så det var en fornøjelse både at se og høre dem. Desuden åbnede fru Lindsborg sit hjem for dem i den såkaldte pigeklub. Med assistance af et par af de voksne hjælpere, broderede pigerne fine håndarbejder, mens fru Lindsborg læste op for dem af blandt andre Sally Salminen. Aftenerne sluttede altid med hjemmebagt kage eller bagte æbler. I Måløv Idrætsforening valgte vore piger at deltage i Judo og badminton. Afstandene var ikke så store, idet de fleste aktiviteter foregik på Måløv Skole, hvor Anne-Birgitte Lindsborg og Anne-Marie Vang var de inspirerende undervisere i blokfløjte.

Vi levede måske nok lidt isoleret i Måløv dengang. Ved huskøbet 1 1962 gav ejendomsmægleren særligt udtryk for, at S-togsforbindelsen "lurede lige om hjørnet" - den forbindelse blev dog først etableret i 1989, og da der kun var et spor, kunne det godt give anledning til ventetid, når de 2 tog skulle passere hinanden i Veksø. Imens man ventede, kunne man så beundre de fine fraktaler, der var sat op på de nye stationer.

Vi havde dog en god købmandshandel, der senere blev til et godt supermarked med den samme gode købmandsånd. Vi havde et lille mejeriudsalg, hvorfra man kunne få bragt mælk hver morgen - det skete, at musvitten havde prikket hul i flaskekapslen for at få lidt med. Man skulle desuden huske at stille de tomme flasker ud om aftenen. Vi havde egen bager og grøntforretning med blomster og røgede sild. Ved siden af lå Måløv Kontantforretning, hvor man kunne købe alt fra konfektion til knappenåle. Den butik rummede simpelthen alt, og hvad de ikke havde på hylderne blev bestilt hjem. På Hovedgaden havde fru Hansen et righoldigt udvalg af sko i sin forretning i Skomagerhuset, bevogtet af en stor Airedaleterrier, der kom tumlende ned ad den stejle trappe i butikken. Denne blev senere overtaget af "De Tre", der fyldte den med brugskunst - nu fungerer den som spisested. Måløv Kro på Stationsvej lå ubenyttet hen i adskillige år, for så endelig at blive revet ned til fordel for nye butikker og Den Danske Bank. Nogle småhuse blev revet ned i forbindelse med anlæggelsen af omfartsvejen uden om Måløv. Det var en stor lettelse at slippe for den tunge trafik gennem byen, idet det kunne være et problem at komme over Hovedgaden ved myldretid med barnevogn med storesøster siddende på stol i fodenden og en nysgerrig hund, der ikke var alt for velafrettet.

Biblioteket flyttede nu til det nedlagte mejeri, det var en flot løsning, og biblioteket ligger dejligt centralt for alle os ivrige brugere. Desværre forsvandt en del af det grønne område foran, da Irma byggede forretning, hvor nu Netto ligger, men vi kunne nok ikke klare os uden P-pladsen. Irmas Børge Olsen deltog i åbningsfestlighederne, og vi syntes, at det var flot, at Irma var kommet til Måløv.

Måløv er blevet meget stor i løbet af disse godt 40 år vi har boet her, men heldigvis har den bevaret en del af sin charme, og man kan stadig genfinde de gammelkendte holdepunkter. Som ivrig cyklist kan man jo også glæde sig over de gode muligheder, man har for at færdes på de mange cykelstier. Også som fodgænger kan man finde mange idylliske stier, og vore børnebørn glæder sig over alle de mange legepladser. Det er hyggeligt, at selve bymidten er bevaret, det giver mulighed for en snak i ny og næ for alle - unge som gamle.

Bedste hilsener fra Sidsel Christensen, Måløv.

Ballerup Stadsarkiv har venligst lånt os nedenstående fotografier.
Nr.1 er et postkort fra ca. 1960 af Kontantforretningen på Stationsvej 3. Forretningen blev oprettet i 1936 og ophørte i 1985.
Nr.2 er af Marie Louise Lindsborg med Måløvs Kirkekor i ca.1971.


Ingen kommentarer: