27 oktober 2007

En købmand fyldte 100 år!

Så kom dagen hvor byens store købmandsforretning JA (Jørgen Andersen) kunne fejre at have forsynet byen med byggevarer og fødevarer i intet mindre end 100 år; det er flot klaret at kunne eksistere så mange årtier! Forretningen har hele vejen igennem været ejet af den samme slægt, så det var sjovt på selve jubilæumsdagen d. 25.oktober at kunne hilse på 3 generationer af Andersen'er. Det så næsten ud til at halvdelen af Måløvs borgere kom for at hilse på i den oprindelige købmandsforretning på Stationsvej og der blev spist, danset og snakket om gode gamle dage til ud på natten (hvor supermarkedet stadig holdt åbent med gode tilbud). Blandt gæsterne var selvfølgelig mange tidligere JA medarbejdere, flere der havde haft 30 og 40 års jubilæum og for længst var gået på pension. Mange af dem vil sikkert smile genkendende til de billeder der ses nederst - der er vist sket en del i udviklingen siden da!

Om aftenen (mens festen stod på hos JA), var der også et yderst interessant og mindevækkende foredrag på Måløv Bibliotek, hvor historikeren Søren Federspiel fortalte om Andersens slægten og den gamle forretning. Der var mange gode historier fra dengang byen mest bestod af marker og gårde og der ikke var noget der hed supermarked endnu. Federspiel viste fotografier fra før-og-nu og det viste sig, at mange blandt publikum var med på billederne. Federspiel har i anledning af jubilæet skrevet bogen "JA Måløv - Købmænd i 100 år 1907-2007", som blev delt ud på selve dagen. Man er velkommen til at hente et gratis eksemplar på Måløv Bibliotek - det er virkelig interessant læsning.

Måløv Bibliotek ønsker tillykke igenigen - men vi fik også denne hilsen sendt til bloggen:

"I anledning af JA's 100 års jubilæet sender jeg en hilsen til de nuværende ejere af min gamle læreplads. Jeg blev udlært som kommis i maj 1946 og tænker tit tilbage på den tid med glæde. Hjertelig tillykke - det er ikke mange forretninger der kan bryste sig af et 100 års jubilæum - det kan kun de bedste!"
Med venlig hilsen
Poul-Erik Nielsen (tidligere ejer af Palæ-Cafeen i Roskilde)
Gundsø Omsorgscenter i Roskilde.


HUSK: Måløv Bibliotek hører meget gerne fra dig, hvis du har fotografier og minder fra JA og byen; vi har allerede fået mange spændende historier, men der må være mange historier, der stadig venter på at blive fortalt!

JA's gamle skrivemaskine.

Kasseapparat og vægt fra den gamle forretning.

Fra dengang der fandtes telefon omstillingsborde.

Gammel kornsæk og gamle regnskabs-og hovedbøger.

Jan Anders og Stig Andersen - yngste og ældste medlem i familien.

Ingen kommentarer: