20 oktober 2007

Elsines fortællinger.

Der var engang et hus, der blev kaldt Fidus Madsens hus. Det eksisterer ikke mere, men da det gjorde lå det lige op ad Måløv Kirke ved Kratvej, hvor det store kastanjetræ står i dag. Før Fidus Madsen boede der, ja så boede Elsine Ebsen der med sin familie og 2 store Sankt Bernhards hunde. Det var et koldt og fugtigt hus og de var altid syge, fordi huset lå hvor der før havde været en mose. Det var engang byens gadekær.

Elsine blev født i Sørup i 1925, men familien flyttede hurtigt til Måløv, hvor hun blev boende indtil 1963. Hendes mor og far blev skilt da hun var 3 år, så moderen var alene med Elsine og Elsines andre søskende Lydia, Bertha, Hans, Henry og Bernhard (som døde i en ung alder). Moderen hjalp til forskellige steder i byen og tjente også en smule på at stoppe kornsække for byens store købmandsforretning Jørgen Andersen.

Elsine gik i skole på Måløv Skole som dengang kun bestod af én bygning, hvor der kun var plads til 2 klasser. Lærerne hed Anders Munch og Eva Jacobsen (født Rindal) og sidstnævnte boede med sin familie på skolens 1.sal, hvor der også var bibliotek. Man havde blækhuse ved ens pult, som blev tømt en gang om året nemlig til jul hvor man så puttede en lille grangren i til pynt. Når det var jul var det almindeligt, at man fik sin julesteg hos bageren; mens den var i ovnen, gik man i kirke. Det var rigtig hyggeligt. Det bedste var når lærer Munch havde fødselsdag, for så bagte fru Munch boller til alle børnene og lærer Munch fortalte historier.

Elsine havde mange gode legekammerater i byen bl.a. Ella og Edith Sigvartsen fra Nørregården og Solvej og Jytte fra Stormly. Og så kom Elsine også meget på Brydegården, selv om der ikke boede børn der dengang. I det hele taget var der mange store gårde i Måløv, der var bl.a. Fredegården, Elmegården, Korsvejgården og Eskebjerggården.

Elsine kan huske at i hendes familie fik børnene altid fedtemadder før de skulle i seng og når de kom hjem fra skole, havde hendes mor lavet kogt sild og store kartofler.

Da Elsine blev større gik de i biografen mange gange om ugen. Dengang lå Ballerups biograf der hvor apoteket ligger i dag på Ballerups hovedgade. Det blev drevet af en der hed Dinesen og det var rigtig spændende at komme der. Elsine var også i mange år med i Måløvs damehåndboldklub og dyrkede ligeledes gymnastik. Hvis man skulle i byen til dans så foregik det på Måløv, Smørum eller Ganløse Kro, det var virkelig gode tider! Som du kan se på billederne forneden blev der i 1985 holdt 50 års jubilæum for Måløvs sportsklub og der var sikkert været mange glade gensyn.

Fra byen kan Elsine også huske Tatol forretningen, som lå på det der i dag er Måløv Hovedgade nr.72 (hvor der indtil for nylig var en grønthandler). Tatol var den tids store købmandskæde hvor man kunne få alt til den daglige husholdning. Oppe på 1. salen boede byens sygeplejerske som var god at have ved hånden i nødsituationer. Og så var der en slagter der hvor Måløvs Bodega ligger nu. Og der var masser marker rundt om byen .

Krigen var også en speciel periode, hvor Elsine og byens børn ofte sneg sig ned mod Værløses flyveplads hvor tyskerne opholdt sig. Det var både spændende og farligt og selvfølgelig helt forbudt område. Engang kom der en tysker vadende ind i Elsines hus (for dengang låste man jo ikke sine døre) som bare satte sig mageligt ned og legede med sin revolver. Det var måske lige i overkanten! Da Elsine hørte om Danmarks befrielse, løb hun rundt og spillede håndbold oppe i klubben, det var godt nok gode nyheder der skulle fejres!

Senere hen kom Elsine 1 år i huset i Ballerup og derefter arbejde hun på en skotøjsfabrik i Herlev. Det var egentlig en gammel kostald og oppe i loftsbjælkerne var der masser af husbukke som åd i træet og som dryssede ned i hovederne på dem, når de arbejdede. Efter nogen år fik Elsine arbejde på Toms Chokoladefabrik, hvor hun nåede at være i 23 år. Hun husker, at de pakkede 17.000 æsker chokolade om dagen! Gad vist hvor mange der pakkes i dag?

Elsine giftede sig med en mand fra Sorø som hun havde mødt til et bal; han var murerarbejdsmand og de flyttede i hus tæt ved Brydegården. De fik 2 piger, Maja og Connie, og i dag bor Elsine alene i Ballerup og har ikke færre end 5 dejlige oldebørn.
(Interview med Elsine Ebsen, oktober 2007).

Elsines og Fidus Madsens hus.

Karneval, Måløv Kro 1940. Elsine står øverste række nr.7 fra venstre.

Side fra Måløv Sports blad, 1985 nr.2.

Tak til Elsine for lån af fotografier og det gamle sportsblad.

Ingen kommentarer: