09 november 2007

Vita fra Stationsvej.

For 61 år siden blev jeg født på Stationsvej i Måløv. I et hus helt oppe ved stationen. Vi boede på 1. sal og i stuen boede damefrisør Kamma Vængtoft. Min far var vognmand Poul Hansen, som blandt andet kørte slagtegrise til Frederikssund Slagteri og kørte med Kosangasflasker. Min søster og jeg kørte tit med ham på hans ture. Jeg gik på Måløv Skole indtil 5. klasse og da jeg så skulle i mellemskolen, rykkede jeg til Lindeskolen i Ballerup.

For mit indre blik kan jeg genkalde alle husene på Stationsvej – på samme side som os Læge Mikkelsen og kroen adskilt af et stykke mark. Overfor os havde ”den gale gartner” en meget stor have. Han skældte ud og beholdt de bolde, fjerbolde og andet, som vi kom til at skyde ind i hans have. Så ham var vi lidt bange for, men vi kunne også godt lide at drille ham. Derefter kom vognmand Seierø, vognmand Terkelsen, murermester Olsen, snedker Larsen, ”Kontanten”, grønthandleren og Jørgen Andersen.

Hos ”Kontanten” købte vi børn altid julegaver. Vi afleverede alle vore sparepenge og fortalte, hvor mange der skulle have julegave. Og mærkeligt nok, uanset hvor mange penge vi havde og hvor mange julegaver, vi skulle bruge, så fik vi altid de gaver, vi skulle bruge. Hr. og fru Petersen var altid flinke til at finde frem til et lommetørklæde, en støvklud, karklud, en kam eller andet. Gaverne blev skam også pakket ind og vi kunne drage glade og tilfredse hjem.

Jeg har altid gået til dans på kroen – først hos Grethe Helsing og siden hos Børge Berg, og stor var jo den dag, hvor vi skulle til afdansningsbal i vores stiveste puds, taft- eller tylskjoler. Vi var også altid til juletræsfest i balsalen på Måløv Kro, og forventningerne var nok noget større dengang end i dag. Tænk et juletræ helt op til loftet, sange og dans rundt om træet, lege med julemanden, kakao og juleboller og godteposer.

Biograf havde vi ikke, men engang imellem kom kino til byen. Det foregik også i balsalen på kroen, hvor vi på de opstillede stole sad musestille og fulgte med i de spændende film. Måløv Kro var også én af de første, der fik fjernsyn, så vi fik tit lov til at gå ind i fjernsynsstuen og se børneudsendelser, som vi åd med hud og hår.

Kroen var også det sted i byen, hvor der blev afholdt mange festarrangementer. Min mor var formand for Måløv Selskabelige Forening, som arrangerede dilettant, bankospil, baller, karneval, fastelavnsfester og meget andet. I krohaven fandtes også en keglebane. Som barn kan jeg også huske tøndeslagning til hest. Det foregik ved Måløv Station og tønden var placeret lige ved vores hus, så vi kunne stå i stuen og se alle rytterne slå til tønden.

På Måløv Hovedgade kan jeg også huske en del af forretningerne. Først Slagter Ross (nuværende bodega), og der hvor den nuværende Netto ligger, var der en benzintank med tilhørende grøntbutik. En sådan kombination ville jo aldrig blive tilladt i dag. Derefter fulgte Tatol, hvor fru Jensen ekspederede, malermester Jensen, rutebilstationen, tømrer Larsen og Måløv Handelsmejeri. I min barndom fandtes ikke køleskabe, men vi havde et isskab og jeg kan huske, at vi fik leveret isblokke fra handelsmejeriet. Ved siden af lå bagermester Sørensen, elektriker Carl Rasmussen og slagteren. På den modsatte side købmand Victor Petersen, en bladkiosk, en barber, og i villa Belling boede skræddermester Rosa Hansen, hvor vi fik tilpasset en masse tøj. Længere oppe af gaden lå skomager Hansen, fru ”Stryge Hansen”, vognmand Sigurd Olsen, og i ”1911” lå bager Nielsen og textilmagasinet. Derefter Piilmans Autoværksted og benzintank og endelig kroen. Tænk hvis vi havde alle disse forretninger i dag. Jeg bor stadig i Måløv, som jeg ikke agter at flytte fra.

Med venlig hilsen
Vita Saur Albertsen

Brochure fra Grethe Helsings danseskole - det er Vita med de hvide støvler!

Regler og dansehold på danseskolen.

Dilettant på Måløv Kro - Vitas mor (Vira Hansen) til højre.

Vira Hansen og ? - klædt på til forestilling.

Reklamer for byens butikker og tilbud. Vognmand Poul Hansen er Vitas far. Læg også lige mærke til teksten til Måløv Kro!

1 kommentar:

Unknown sagde ...

Kære Vita eller andre Måløv-borgere.

Først og fremmest er det en rigtig dejlig historie at læse om Måløv i gamle dage.

Jeg har et spørgsmål vedrørende Piilmans Autoværksted. Var det den eneste mekaniker i Måløv? Og hed mekanikeren Piilman? Og sidst men ikke mindst - hvornår lå Piilmans Autoværksted i Måløv?

Skulle der være nogen, der kan svare på noget af ovenstående eller som kender til andre mekanikere i Måløv omkring 1946-1947, hører jeg meget gerne fra dig.

Med venlig hilsen
Morten